15 Ekim 2024 tarih ve 32693 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan değişiklik yapılmasına dair yönetmelik ile Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde bazı değişiklikler yapılmıştır. Söz konusu değişiklik ilgili yönetmeliğin Resmî Gazete’de yayımlandığı gün olan 15/10/2024 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Bu yazının devamında Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler yönetmeliğin değişiklikten önceki hali ile değişiklikten sonraki halleri arasındaki farkları açıklayacak şekilde sıralanmıştır.
- İlgili Yönetmeliğin 48.maddesi “Çalışma izninden muaf tutulacak yabancılar” başlıklıdır. 02/02/2022 tarihli ve 31738 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin 48. Maddesinin değişiklikten önceki hali aşağıda verilmiştir:
MADDE 48(h) BENDİNİN DEĞİŞİKLİKTEN ÖNCEKİ HALİ: h) Ekonomik, sosyo-kültürel ve teknolojik alanlar ile eğitim konularında Türkiye’ye önemli hizmet ve katkı sağlayabilecekleri ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca bildirilen yabancılar altı aya kadar çalışma izni muafiyeti kapsamında değerlendirilir.
Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin 48 inci maddesinin birinci fıkrasının (h) bendinde yer alan “altı aya” ibaresi “üç yıla” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 48(h) BENDİNİN DEĞİŞİKLİK SONRASI HALİ : h) Ekonomik, sosyo-kültürel ve teknolojik alanlar ile eğitim konularında Türkiye’ye önemli hizmet ve katkı sağlayabilecekleri ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca bildirilen yabancılar üç yıla kadarçalışma izni muafiyeti kapsamında değerlendirilir.
- Aynı fıkranın (k) bendinde yer alan “spor meşruhatlı vize ile” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 48(k) BENDİNİN DEĞİŞİKLİKTEN ÖNCEKİ HALİ: k) Gençlik ve Spor Bakanlığı veya Türkiye Futbol Federasyonunun uygun görüşü olması kaydıyla spor meşruhatlı vize ile Türkiye’ye gelen profesyonel yabancı sporcu ve antrenörler ile spor hekimi, spor fizyoterapisti, spor mekanisyeni, spor masözü veya masörü ve benzeri spor elemanı yabancılar spor federasyonları ve spor kulüpleri ile olan sözleşmeleri süresince çalışma izni muafiyeti kapsamında değerlendirilir.
MADDE 48(k) BENDİNİN DEĞİŞİKLİK SONRASI HALİ: k) Gençlik ve Spor Bakanlığı veya Türkiye Futbol Federasyonunun uygun görüşü olması kaydıyla Türkiye’ye gelen profesyonel yabancı sporcu ve antrenörler ile spor hekimi, spor fizyoterapisti, spor mekanisyeni, spor masözü veya masörü ve benzeri spor elemanı yabancılar spor federasyonları ve spor kulüpleri ile olan sözleşmeleri süresince çalışma izni muafiyeti kapsamında değerlendirilir.
- Yönetmeliğin 48.maddesine (ş) ve (t) bentleri eklenmiştir.
48. MADDEYE YENİ EKLENEN BENTLER:
“ş) 6458 sayılı Kanunun 46 ncı ve 91 inci maddeleri kapsamındakilerden İçişleri Bakanlığınca sistem üzerinden bildirilenler, bildirimde belirtilen kapsam ve sürelerde çalışma izni muafiyeti kapsamında değerlendirilir.
t) Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının uygun görüşü olması kaydıyla, daimî basın kartı kapsamında gelen yabancı basın mensupları görevleri süresince çalışma izni muafiyeti kapsamında değerlendirilir.”
- Yönetmeliğin “Çalışma izni muafiyeti başvurusu” başlıklı 49. Maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
49. MADDENİN DEĞİŞİKLİKTEN ÖNCEKİ HALİ: 3) Yurt içinden yapılacak çalışma izni muafiyeti başvuruları, vize veya vize muafiyeti süresinin aşılmaması kaydıyla yabancının Türkiye’ye giriş tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde yapılır.
49. MADDENİN DEĞİŞİKLİK SONRASI HALİ : “(3) Yurt içinden yapılacak çalışma izni muafiyeti başvuruları, yabancının Türkiye’de yasal olarak bulunduğu süreler içerisinde yapılır.”
Söz konusu madde değişikliğinde yabancının Türkiye’ye giriş tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde yapılır hükmü kaldırılmıştır. Yapılan madde değişikliği ile çalışma izni muafiyeti başvuruları yabancının Türkiye’de yasal olarak bulunduğu süreler içinde yapılır olarak değiştirilmiştir. Söz konusu değişiklik ile yabancının vize süresi içinde çalışma izni muafiyeti başvurusu yapabileceği düzenlenmiştir.
- Yönetmeliğin “Çalışma izni muafiyetine ilişkin diğer hususlar” başlıklı 53.maddesinin birinci fıkrasına “(ı) bendi kapsamında çalışma izni muafiyeti verilen yabancılar için takvim yılı esas alınır.” cümlesi eklenmiştir.
53.MADDENİN DEĞİŞİKLİKTEN ÖNCEKİ HALİ: 1) 48 inci maddenin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentleri kapsamında çalışma izni muafiyeti verilen yabancılar için çalışma izni muafiyetinin düzenlendiği tarihten itibaren altı aylık, diğer çalışma izni muafiyetlerinde ise on iki aylık süre geçmedikçe aynı muafiyet kapsamında yeni başvuru yapılamaz.
53. MADDENİN DEĞİŞİKLİK SONRASI HALİ: “(1) 48 inci maddenin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentleri kapsamında çalışma izni muafiyeti verilen yabancılar için çalışma izni muafiyetinin düzenlendiği tarihten itibaren altı aylık, diğer çalışma izni muafiyetlerinde ise on iki aylık süre geçmedikçe aynı muafiyet kapsamında yeni başvuru yapılamaz, (ı) bendi kapsamında çalışma izni muafiyeti verilen yabancılar için takvim yılı esas alınır.”
- Yönetmeliğin “Çalışma izni muafiyetine ilişkin diğer hususlar” başlıklı 53.maddesine (6) ve (7) sayılı bentler eklenmiştir.
53. MADDEYE YENİ EKLENEN BENTLER:
(6) 48 inci maddenin birinci fıkrasının (ş) bendi kapsamındakiler, 49 uncu, 50 nci ve 51 inci maddelerden istisna tutularak, bildirimde belirtilen kapsam ve sürelerde çalışma izni muafiyeti kapsamında değerlendirilir. Bu kapsamdakiler için sadece çalışma izni muafiyet bilgi formu düzenlenir.
(7) Altıncı fıkraya ilişkin usul ve esaslar Bakanlık ve İçişleri Bakanlığınca müştereken belirlenir.”
Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler söz konusu değişikliklerin Resmî Gazete’de yayımlandığı gün olan 15/10/2024 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.